ICT in Agriculture – Παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων

Γιώργος Αδαμίδης και Ανδρέας Στυλιανού,
Κλάδος Αγροτικής Ανάπτυξης

Παρακολουθήστε τη διάλεξη που δόθηκε από τον Ανδρέα Στυλιανού, Λειτουργό Γεωργικών Ερευνών του Κλάδου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο: Ενημέρωση Αγροτών μέσω νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουνίου, 2012 στην αίθουσα διαλέξεων του ΙΓΕ. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω youtube.com ή στο slideshare.net

- Youtube.com (Video Presentation)

- Slideshare.net (Powerpoint presentation)

Διαλέξεις στο ΙΓΕ

Αναστάσης Χρίστου
Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών

Παρακολουθήστε τη διάλεξη που δόθηκε από τους Αναστάσης Χρίστου, Κλάδος Έγγειων Βελτιώσεων, ΙΓΕ και Έλενα Ηλιάδου, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο: Αξιολόγηση των αλλαγών στις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους, της πιθανότητας βιοσυσσώρευσης βαρέων μετάλλων και του μικροβιακού φορτίου στο εδώδιμο προϊόν οπωροκηπευτικών, ως αποτέλεσμα της άρδευσης με επεξεργασμένο νερό.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουνίου, 2012 στην αίθουσα διαλέξεων του ΙΓΕ.

ICT for Agriculture, Rural Development and Environment. Where we are? Where will we go?

Σύνδεσμος

Διαβάστε το νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο ICT for Agriculture, Rural Development and Environment. Where we are? Where will we go?

ICT for Agriculture, Rural Development and Environment.Where we are? Where will we go?

Ποικιλίες Βίκου

Ανδρέας Παλλίδης
Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών Α

Ο βίκος ανέκαθεν αποτελούσε άριστη πηγή πρωτεΐνης για τα ζώα στην Κύπρο. Εκτός από αυτό ο βίκος, μαζί με τα άλλα ψυχανθή αποτελεί και πηγή αζώτου από την ατμόσφαιρα στη ριζόσφαιρα με τη χρήση συμβιωτικών βακτηριδίων γνωστά και ως αζωτοβακτήρια. Με τη μέθοδο της χλωράς λίπανσης ο βίκος αποτελεί άριστο βελτιωτικό εδάφους καθώς προσθέτει σε αυτό οργανική ουσία κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσής του όπως και άζωτο το οποίο παραμένει στο έδαφος. Η χρήση του σε συστήματα αμειψισποράς μειώνει το φαινόμενο των ζιζανίων (με τη χρήση ζιζανιοκτόνων) όπως του βρώμου και της αγριοβρώμης.

Επίσης, λόγω της ικανότητάς του να αναρριχάται ο βίκος μπορεί να σπαρθεί με σιτηρά όπως το τριτικάλε για την παραγωγή ενσιρώματος ή σανού πολύ ψηλής θρεπτικής αξίας και ψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου. Λόγω της δέσμευσης των αζωτοβακτηρίων οι ανάγκες σε λίπανση είναι περιορισμένες κάτι το οποίο μειώνει το αρχικό κόστος της καλλιέργειας.

ΚΙΜΩΝ

Όπως και οι πλείστες ποικιλίες του ΙΓΕ, λόγω της συνεχούς επιλογής στις ιδιαίτερες Κυπριακές συνθήκες, ο ΚΙΜΩΝ είναι προσαρμοσμένος για παραγωγή στη χώρα μας. Η ανθοφορία του είναι μοβ και πρώιμη, το φύλλωμα πυκνό και συμπαγές. Ο Κίμων διαθέτει ψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, υψηλή πεπτικότητα ξηρής χορτομάζας και ψηλή παραγωγή σπόρου. Η ποικιλία συστήνεται για παραγωγή σπόρου και χλωρά λίπανση σε συστήματα αμειψισποράς.

ΖΗΝΩΝ

Ημερίδα: Χρήση μοριακής και ποσοτικής γενετικής στη βελτίωση του προβάτου της φυλής Χίου

Δρ Γεωργία Χατζηπαύλου
Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών Α

1. Καλωσόρισμα και χαιρετισμός εκ μέρους της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών – Δρ Πολύκαρπος Πολυκάρπου – Welcome speece on behalf of the ARI Director

2. Προσκεκλημένη ομιλία: Χρήση της Μοριακής Γενετικής στη Βελτίωση Ζώων – Δρ Lutz Bunger – Invited speech: Use of Molecular Genetics for the Improvement of Animal Breeding.

3. Παρουσίαση ερευνητικού έργου «Use of Molecular and Quantitative Genetics for the Improvement of the Chios Sheep Breed» – Dr Despoina Miltiadou

4. Development of Genotyping Methods for Candidate Genes – Dr Michael Orford

5. Use of Quantitative Genetics for Association Analysis of Candidate Genes with Milk Traits in Chios Sheep – Dr Dimitris Chatziplis

6. Study of the Mode of Inheritance of Milk Yield in Chios Sheep – Dr Georgia Hadjipavlou

7. Inbreeding Analysis of the Chios Flock at the Agricultural Research Institute – Dr Cameron Brown

Ποικιλίες Σιταριού Αρτοποίησης

Ανδρέας Παλλίδης
Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών Α΄

Σιτάρι Αρτοποίησης

Tο σιτάρι αρτοποίησης έχει μεγάλες δυνατότητες καλλιέργειας σε όλες σχεδόν τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου.
Σύμφωνα με στοιχεία της FAO (FAOstat) και της Επιτροπής Σιτηρών εισάγονται περίπου 100 χιλιάδες τόνοι σιταριού από τους οποίους το 80% είναι σιτάρι αρτοποίησης (Bread wheat). Το 50% περίπου είναι τύπου ‘‘δυνατό”.

Λευκό ψωμί από τις ποικιλίες σιταριού αρτοποίησης του ΙΓΕ

Μετά από διασταυρώσεις, επιλογές και πειραματικές εφαρμογές οι ποικιλίες ΓΑΥΔΟΣ και ΜΑΛΛΟΥΡΑ έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της Κύπρου. Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου ντόπια παραγωγή σιταριού αρτοποίησης τύπου ‘‘δυνατό‘‘ στην Κύπρο

ΓΑΥΔΟΣ

Όπως και οι πλείστες ποικιλίες του ΙΓΕ, λόγω της συνεχούς επιλογής στις ιδιαίτερες Κυπριακές συνθήκες, η ποικιλία ΓΑΥΔΟΣ είναι άριστα προσαρμοσμένη για παραγωγή στη χώρα μας. Είναι μέσου ύψους, ανθεκτική στο πλάγιασμα, πρώιμη με κόκκινο στάχυ. Η παραγωγή της σε σπόρο είναι ψηλή και έχει ψηλό εκατολιτρικό βάρος. Παρουσιάζει επίσης ψηλά επίπεδα γλουτένης και μεγάλη παραγωγή αλεύρου.
Από πειραματικά δεδομένα φαίνεται ότι η ποικιλία Γαύδος είναι ανθεκτική στη κίτρινη σκωρίαση (Stripe rust), ενώ δεν επηρεάζεται η παραγωγή της σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες ασθένειες των σιτηρών.

ΜΑΛΛΟΥΡΑ

Όπως και η Γαύδος έτσι και η Μάλλουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιοχές της Κύπρου για τη παραγωγή ποιοτικού σπόρου.
Η ποικιλία χαρακτηρίζεται από το έντονο φύλλωμα, το γλαυκό στο στέλεχος και τα φύλλα καθώς και το σχετικά μεγάλο ύψος της. Το στάχυ της είναι κόκκινο και συμπαγές. Έχει ψηλό εκατολιτρικό βάρος και ψηλή παραγωγή αλεύρου. Λόγω του ύψους της, του έντονου φυλλώματος, καθώς και της ανθεκτικότητας στο πλάγιασμα η Μάλλουρα συστήνεται και για τη παραγωγή ποιοτικού σανού.